Stephanie Drennan

Skriver om livet, vad som hander och hur det ar att vara ung fru.

Sunday, July 10, 2005

Åldersdiskriminering

Att kvinnor och män ska ha lika betalt för samma jobb talas det mycket om. Men när vi kommer till frågan att ungdomar också ska ha lika betalt för samma jobb så är det tyst. Och går man någonsin in för att tala med någon vuxen om det här så talar dom om erfarenhet. Vist, självklart håller jag med om att med erfarenhet så kommer utveckling, och då mer attraktiv på arbetsmarknaden, och vist kan man sköta sina atbetsuppgifter bättre om man har erfarenhet.

Men det är inte alltid så att det är erfarenheten som avgör vad man får i lön, utan åldern. Varför ska ungdomar med samma erfarenhet ha lägre lön bara för att man är yngre?

Detta tycker jag är en absolut aktuel fråga. Hur många ungdomar har vi inte idag som går miste om tusentals kronor för att dom inte är äldre.
Samma jobb, samma erfarenhet, samma arbetsuppgifter, men några år yngre.

I sommar jobbar tusentals ungdomar runt om i landet och utsätts för just detta. Och att kommunerna runt om i Sverige är bara en av dom som sysslar med det här tycker jag är fel föredömme för andra företag. Kommunerna liksom många andra diskriminerar ungdomarna, och det har de ingen rätt till.

Vi måste visa att detta tolererar vi inte, precis som att män och kvinnor ska ha lika lön, så är det mellan unga och gammla. Vad visar vi igentligen våra ungdomar när vi gör på det här sättet? Skulle vi kunna tolka det som att man tycker att ungdomar är mindre värd?

2 Comments:

At 10:55 PM, Anonymous Anonymous said...

Intressant skrivet, jag förstår vad du menar.Jobbar för komunen i sommar gör samma saker som mina arbetskamrater, vi har samma erfarenhet, ändå får jag mer betalt än en kille som är ett år yngre, och en tjej som blir äldre bara nästa månad. Händer det så mycket över en natt?

 
At 3:13 PM, Anonymous Anonymous said...

det hänger ihop med det svenska samhället. Kolla på åldersdiskrimineringen inom arbetsmarknaden, ingen vill anställa en över 35, kolla på inlåsning som LAS skapar, ju längre tid man jobbat på ett ställe desto större anställningstrygghet har man. Det betyder i praktiken att du inte vill säga upp dig från ditt vårdjobb efter 20 år i yrket eftersom du riskerar, relativt sett, väldigt mycket på det. Därför kompenserar man för åldern. En väldigt dålig kompensation..

 

Post a Comment

<< Home